Początki ciąży

Ciąża powinna być odpowiednio zaplanowana. Mamy wtedy czas na przygotowanie się do tego okresu. Istotne jest, aby przyszła mama pozbywała się wszelkich uzależnień. Palenie jest szczególnie zabronione. Wpływa negatywnie na rozwijający się płód. Uznaje się nawet, że warto odczekać kilka miesięcy, aby ciało pozbywało się nagromadzonych toksyn. Oczywiście jest to bardzo indywidualna kwestia. Jednak warto omówić to z lekarzem ginekologiem. Kolejnym aspektem przygotowań jest zadbanie o podstawowe parametry określające stan organizmu.

Początki ciąży dla wielu osób kojarzą się z zażywaniem kwasu foliowego

Początki ciąży dla wielu osób kojarzą się z zażywaniem kwasu foliowegoJednak warto rozpocząć to nawet dwa miesiące przed planowanym poczęciem. Dzięki temu znacznie lepiej i szybciej uzupełnimy ewentualne braki, jakie występują w ciele. Ważne jest również pozbycie się innych niedoborów, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Odnosi się to głównie do witamin i minerałów, które warunkują przebieg wielu procesów. Warto zrobić dokładne badania, które pozwolą nam określić, jakie mamy problemy. Kolejnym aspektem jest stan układu hormonalnego. Do prawidłowego zapłodnienia potrzebne są hormony w odpowiednich ilościach. Z tego powodu warto sprawdzić podstawowe wskaźniki. Wiele kobiet ma problemy z tarczycą, które mogą uniemożliwiać zapłodnienie. Jednak samo dostrzeżenie choroby nie zawsze jest możliwe. Objawy na początkowych etapach są bardzo delikatne.

Z tego powodu tak ważna jest profilaktyka i regularne kontrolowanie stanu zdrowia

Już po zajściu w ciąże również nie możemy przestać o siebie dbać. Warto zgłaszać lekarzowi wszelkie niepokojące objawy. Mogą być wskazaniem do zmiany suplementacji lub rozpoczęcia dalszej diagnostyki. Dieta kobiet w ciąży musi być odrobinę inna niż standardowa. Należy wykluczyć wszystkie surowe produkty pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że mięsa oraz ryby powinno się spożywać dopiero po obróbce termicznej. Mniej oczywiste jest rezygnowanie z niektórych serów. Powinniśmy jeść jedynie te, które zostały wykonane z mleka pasteryzowanego. Dopiero wtedy są w pełni bezpieczne i nie ryzykujemy zakażenia bakteryjnego, które mogłoby być bardzo groźne dla płodu. Kolejny aspektem komponowania jadłospisu jest różnorodność. Zleca się sięganie po wiele gatunków warzyw i owoców. Dzięki temu można pozyskać związki mineralne oraz witaminy ze wszystkich grup. Pomaga to w prawidłowym bilansowaniu diety. Warto jednak stale kontrolować podstawowe wartości.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here