sok żurawinowy

Naturalne właściwości żurawiny są nie do przecenienia, zwłaszcza przy dolegliwościach ciążowych, gdyż zawiera ona dużo błonnika, żelaza i witaminę C. Dlatego żurawina, jak żaden inny owoc wspomaga dolegliwości ciążowe, które mają to do siebie, że lubią nawracać, jak żylaki, czy zapalenie pęcherza.

Żurawina a zapalenie pęcherza

Wystarczy spojrzeć na opakowania suplementów regulujących funkcjonowanie dróg moczowych, gdzie żurawina jest jednym z głównych składników. Owoc działa również profilaktycznie i można go stosować, gdy pojawi się zakażenie. Należy pamiętać, że nie tylko owoce żurawiny mają lecznicze właściwości, ale także jej liście. Kobiety w ciąży są szczególnie narażone na zakażenie dróg moczowych. Jest to szczególnie uciążliwe, gdy pojawia się konieczność częstego korzystania z toalety, pieczenie i ból przy oddawaniu moczu, a także nieznośne uczucie parcia na pęcherz. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieszkodliwa z pozoru bakterii E.coli, która rozwija się w jelicie, gdy przemieści się do dróg moczowych, powoduje stan zapalny. Najszybciej można je wyleczyć za pomocą antybiotyku, ale kobiety w ciąży biorą go w szczególnych wypadkach.

W przypadku zapalenia pęcherza sok żurawinowy i napar z żurawiny działa skuteczniej niż leki, które możemy znaleźć na aptecznych półkach. Warto pamiętać o naparze z liści żurawiny, który zawiera dużą ilość bakteriobójczych substancji, czyli arbutyny. Jeśli jesteś w ciąży i zmagasz się z zapaleniem dróg moczowych, pij dużo soku i herbaty z żurawiny oraz dodawaj owoc jak dodatek do potraw.

Żurawina jako naturalny antybiotyk stosowany w ciąży

Dzięki właściwościom żurawiny do pęcherza i cewki moczowej nie mają dojścia chorobotwórcze bakterie, które są odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości. Naturalne komponenty żurawiny uniemożliwiają bakteriom przywieranie do ściany nabłonka dróg moczowych, co w konsekwencji powoduje zahamowanie ich rozwoju i dalszego namnażania. Gdy bakterie nie mają punktu zaczepienia, zostają usunięte w naturalny sposób z organizmu. Dzięki przeprowadzonym badaniom wiemy, że żurawina już po dwóch godzinach od jej zjedzenia wypływa na usunięcie bakterii z naszego organizmu.

Żurawina a żylaki w ciąży

Żurawina to świetny środek działający na pierwsze oznaki pojawienia się pajączków i żylaków. Dzięki zawartych w niej flawonoidach żurawina powstrzymuje tworzenie się zakrzepów oraz korzystnie wpływa na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Regularnie spożywany sok żurawinowy zawierający flawonoidy ma silne właściwości antyutleniające, które wspomagają organizm w pozbyciu się wolnych rodników, dodatkowo opóźniając pierwsze oznaki starzenia.

[Głosów:5    Średnia:2.6/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here