naturalna witamina d

Zapewne o tym nie wiesz, ale naturalna witamina D jest wyjątkowa! Wyróżnia się na tle pozostałych witamin. Tak naprawdę to jest ona hormonem, konkretnie hormonem steroidowym, który jest produkowany z cholesterolu gdy wystawiamy naszą skórę na działanie promieni słonecznych. Dlatego właśnie witamina ta jest często nazywana witaminą słońca lub słoneczną witaminą. Jednakże, by utrzymać właściwy poziom witaminy D, nie wystarczą nam kąpiele słoneczne, z resztą za długie przebywanie na słońcu może szkodzić zdrowiu naszej skóry. Dlatego właśnie powinniśmy spożywać więcej żywności zawierającej witaminę D lub suplementy. Niestety tylko kilka typów żywności zawiera większe ilości witaminy D, z tego powodu bardzo często występuje u nas jej niedobór.

Czym tak na prawdę jest naturalna witamina D?

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do takich witamin zaliczamy witaminy: A, D, E i K. Dlatego też witamina D rozpuszcza się w oleju lub tłuszczu, a ponadto możne być magazynowana w naszym organiźmie organizmie. Naturalna witamina D tak naprawdę występuje w dwóch typach żywności. D3 znajdziemy w niektórych pokarmach zwierzęcych, w tłustych rybach i w żółtkach jaj. D2 występuje w niektórych grzybach. Jednakże to właśnie naturalna witamina D3 jest prawie dwa razy skuteczniejsza od D2.

Jaki wpływ na nasze zdrowie ma witamina D?

Wszyscy wiemy że witamina D ma dobry wpływ na nasze zdrowie, szczególnie ta pochodzenia naturalnego. Przede wszystkim witamina D ma wpływ na różne komórki związane ze zdrowiem kości, co się z tym łączy zwiększa absorpcje wapnia i fosforu w komórach jelita. Ostatnimi czasy nowoczesna nauka i odkrycia naukowe wykazały, że witamina D jest związana z dużo większą ilością procesów, w tym między innymi prawidłowe działanie układu odpornościowego a nawet ochrony przed nowotworami. Jeżeli mamy niedobór witaminy D będziemy cierpieć na niedobór kalcytriolu, czyli jednego z najważniejszych hormonów steroidowych w organizmie.

Jakie artykuły żywnościowe posiadają najwięcej naturalnej witaminy D?

Ryby tłuste takie jak miecznik, makrela, łosoś, tuńczyk czy nawet sardynki.
Warto również przyjmować naturalne suplementy diety, takie jak oleje z wątroby ryb, jest w nich naturalna witamina D i są idealnym wyważeniem naszej codziennej diety, szczególnie w mniej słonecznych miesiącach roku.

Jakie są skutki niedobory witaminy D?

Najbardziej znanym i najczęstszym objawem niedoboru witaminy D jest choroba kości zwana krzywicą. Choroba ta często występuje u małych dzieci w szczególności w krajach rozwijających się. Wykazano także, że osteoporoza również związana jest z niedoborem tej witaminy. Ponadto niedobór witaminy D jest także powiązany zwiększonym ryzykiem śmierci i łatwiejszym rozwojem innych chorób na przykład tych dotyczących układu sercowo-naczyniowego. Niedobór zmniejsza także znacząco naszą odporność. W głównej mierze brak tej witaminy zwiększa naszą podatność na choroby.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here