Dlaczego w zdrowej diecie nie powinno zabraknąć kaszy

Kasza to bardzo ważny składnik, który można znaleźć w wielu najrozmaitszych dietach. Ten produkt ma w sobie wiele cennych składników odżywczych. Nie musimy jeść jej w dużych ilościach, ważne jednak, by była jedzona regularnie. Powodów ku temu jest wiele – niżej zostaną przedstawione powody, dla których nie powinniśmy rezygnować z kaszy w codziennej diecie.

Kasza – bogactwo błonnika

Pierwszy i jednym z ważniejszych powodów, dla których kasza powinna na stałe zawitać w naszym jadłospisie jest fakt jej lekkostrawności i wpływu na nasze dobre trawienie. Kasze zawierają w sobie mnóstwo błonnika, który przyczynia się do lepszego trawienie zjedzonych potraw. Najwięcej błonnika znaleźć możemy w kaszy gryczanej i w pęczaku. Ponadto, kasza jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, a co za tym idzie – powoli uwalnia zawarte w sobie węglowodany. Dzięki temu stopniowemu oddawaniu węglowodanów, nasz organizm nie będzie odczuwał skoków cukru we krwi, a przy tym gwałtownego jego spadku, co zazwyczaj przekłada się na totalny brak energii. Kasze mają jeszcze jeden ważny plus związany z błonnikiem – dają uczucie sytości na długo, dzięki czemu nie sięgamy po nadprogramowe przekąski i posiłki.

Wiele cennych witamin i substancji odżywczych

Kasze to nie tylko błonnik i doskonały sposób na zaspokojenie głodu. W kaszach znajdziemy wiele cennych właściwości i substancji, których potrzebuje nasz organizm. Kasze zawierają w sobie witaminy z grupy B, potas, żelazo oraz cynk. Odpowiednia ich ilość minimalizuje rozdrażnienie i poprawia koncentrację. Kasze są także bogate w białko. Znajdziemy w nich skrobię, która rozkłada się bardzo wolno i jednocześnie jest tą najbardziej efektywną dla naszego organizmu. Jedną z ważniejszych zalet tego produktu jest fakt, że kasza jest w pełni naturalna i w ogólnie nieprzetworzona. Nie znajdziemy w kaszach żadnych sztucznych substancji, groźnych dla organizmu czy ulepszaczy smaku. Nie zawierają w sobie grama pustych kalorii.

Która kasza najlepsza?

Która kasza najlepsza

W pełnowartościowej diecie prym wiedzie kasza gryczana, a zaraz za nią plasuje się kasza jęczmienna łamana. Zaleca się je, ponieważ można w nich znaleźć najwięcej błonnika, węglowodanów złożonych oraz sporą ilość witamin z grupy B i żelaza. Innym rodzajem kaszy są płatki owsiane, które otrzymuje się z owsa. Wzmacniają organizm oraz zmniejszają wchłanianie tłuszczu i cholesterolu w jelitach.

Niewskazanym rodzajem kaszy, głównie podczas diety odchudzającej jest kasza manna, która sprzyja przybieraniu na wadze.

Łatwa dostępność kasz

Kasze to jedne ze zdrowszych, jedne z tańszych oraz jedne z lepiej dostępnych produktów w pełni naturalnych i zdrowych, jakie można spotkać na rynku. Kasze są niezwykle łatwe w przechowywaniu oraz przygotowywaniu. Nie musimy wkładać zbyt wiele wysiłku w przygotowanie zdrowego dania z kaszą. Również catering dietetyczny Chorzów często w swoich dietach wykorzystuje kasze różnego rodzaju. Jeśli zastanawiamy się nad zamówieniem swojego pierwszego cateringu dietetycznego, warto wejść na stronę dietly.pl, wpisać wszystkie interesujące nas parametry i wybrać spośród wielu ciekawych firm cateringowych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here