dieta w ciąży

Ciąża jest wyjątkowym czasem w życiu każdej kobiety. Wymaga to wprowadzenia odpowiednich zmian do codziennego życia. Oczywista jest konieczność rezygnacji z jakichkolwiek używek. Jednak równocześnie istnieje wiele mitów, które utrwaliły się już w myśleniu o tym okresie. Dieta w ciąży wcale nie jest szczególnie mocno ograniczana. Po prostu powinna być odpowiednio zbilansowana, tak aby matka mogła dostarczyć dziecku odpowiednie składniki, niezbędne do rozwoju. W tym wypadku warto oczywiście skorzystać z porad wykwalifikowanych dietetyków. Jeśli jednak chcemy same ułożyć sobie odpowiednią dietę, to w internecie znajdziemy mnóstwo pożytecznych informacji na ten temat.

Dieta w ciąży

dieta w ciążyPodstawową zasadą jest rezygnacja z surowego mięsa oraz ryb, a także przetworów mlecznych, które nie był poddawane pasteryzacji. Mogłyby być dość niebezpieczne i zwiększać ryzyko zakażenia bakteriami lub pasożytami. W okresie intensywnego rozwoju płodu mogłoby to mieć liczne konsekwencje. Z tego powodu należy zwracać uwagę na skład dań, po które sięgamy. Zyskamy wtedy pełną kontrolę nad naszym jadłospisem. Nie ma jednak konieczności rezygnowania z kawy. Możemy pić ją w czasie ciąży oraz laktacji. Uznaje się, że maksymalna dawka to nawet pięć filiżanek. Warto skonsultować tą sprawę z ginekologiem. W zależności od ewentualnych niedoborów i stanu organizmu zalecenia te mogą ulegać niewielkim zmianom.

Kluczowe jest, aby cała dieta była dobre zbilansowana. Wpłynie to wyraźnie na funkcjonowanie poszczególnych układów oraz rozwój dziecka. Wszelkie braki powinny być jak najszybciej uzupełniane. Witaminy i minerały są czerpane z organizmu matki, a następnie przekazywane do płodu. Podobnie jest w czasie laktacji. Z tego powodu konieczne jest zachowanie różnorodności w jadłospisie. Sięganie po wiele gatunków warzyw i owoców może ułatwić nam zaspokojenie zapotrzebowania. Dostarczamy wtedy liczne witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Warto pamiętać tu o odpowiednim przygotowaniu produktów. Powinny być dokładnie umyte. Dzięki temu ograniczymy ryzyko zakażenia pasożytami, które mogą bytować na skórce. Niestosowanie podstawowych zasad higieny w tym wypadku może stanowić spore zagrożenie dla rozwijającego się płodu. Kolejna kwestia to planowane poszczególnych posiłków. W każdym z nich powinny znajdować się makroskładniki z trzech grup.

Dzięki temu zapewnimy idealne warunki do funkcjonowania całego organizmu. Przełoży się to na przebieg procesów metabolicznych. Tłuszcze są również niezbędne, aby niektóre z witamin mogły się wchłonąć. Dopiero w ich obecności związki zostaną rozpuszczone i przyswojone. Z tego powodu do sałatek warto dodawać zdrowe źródła tego makroskładnika. Mamy tu do wyboru wiele produktów. Doskonale sprawdzą się oleje tłoczone na zimno. Jest to najzdrowsze rozwiązanie. Zawierają liczne kwasy tłuszczowe nienasycone. Inną opcją jest awokado. Wzbogaci całą potrawę również pod względem smaku.

Dieta matki a rozwój płodu

Naturalnie dieta jaką stosuje przyszła matka ma wpływ nie tylko na jej zdrowie i kondycję. Jest równie ważna także dla rozwijającego się płodu. To co matka zjada na codzień ma niebagatelne znaczenie dla jej dziecka. Przede wszystkim rozważmy w pierwszej kolejności ilość spożywanego pokarmu. Wbrew pozorom przyszła matka wcale nie musi jeść dużo, aby zaspokoić potrzeby swoje i swojego dziecka. Z drugiej strony jakiekolwiek głodówki są jak najbardziej niewskazane. Po prostu musimy spożywać odpowiednie ilości pokarmów – nie za dużo i jednocześnie nie za mało. Kobieta w ciąży, która doprowadza do sytuacji, że ma nadwagę, kreuje spore zagrożenie dla swojego przyszłego dziecka. Bardzo prawdopodobne są liczne powikłania. Natomiast niedobór pokarmu, brak odpowiednich witamin i minerałów może skutkować nieodpowiednim rozwojem płodu.

Warto więc, aby dieta matki była bogata w związki i minerały, które stanowią najlepszy budulec dla organizmu. Naturalnie będzie jej potrzebne białko, wapń, czy też żelazo, a także cały zestaw witamin. To wszystko wpłynie bez wątpienia korzystnie na rozwój płodu.

Czego nie powinna spożywać kobieta w ciąży?

dieta w ciążyJakich produktów absolutnie nie powinna spożywać kobieta w ciąży? Naturalnie całkowicie powinna odstawić alkohol. Jest to oczywiście bezwarunkowe – alkohol nawet w niewielkich ilościach może niekorzystnie wpłynąć na rozwój płodu. Powikłania wynikające ze spożywania alkoholu przez matkę, mogą być dla dziecka dramatyczne w skutkach. Oczywiście jeśli przyszła matka jest osobą palącą, przynajmniej na czas ciąży powinna zrezygnować z tego nałogu. Nie jest to sprawa prosta, jednak papierosy, podobnie jak alkohol to dla płodu zagrożenie o kolosalnym znaczeniu. Uszkodzenia płodu wynikające z nałogów matki mogą być bowiem nieodwracalne.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here